Elon Musk

Den 28 juni 1978 föddes det en liten pojk i Pretoria, Sydafrika. Denna lilla pojk var son till en elektromagnetisk ingenjör och en kanadensisk fotomodell och fick namnet Elon Reeve Musk.

 

Idag så är han mest känd för att vara delaktig och skapat flera stora bolag som han sedan förfinat. Han har även gjort sig känd för att vara en förespråkare för att utvecklingen tar människan framåt och att vi har mycket att lära oss om rymden. Denna artikeln om Elon Musk kommer att framföra de viktiga punkterna i hans liv, hur han gått tillväga för att bygga sin karriär samt hur hans privatliv fört han framåt.

 

Var intresserad av teknik i ung ålder

Redan vid 10 års ålder så började Elon Musk att använda sig av datorn Commodore VIC-20. Genom denna datorn så lärde han sig programmering och sålde två år senare sin första kod, Blastar, till en tidning för ungefär 500 dollar. Detta var det första tecknet på att han visste vad han skulle hålla på med i framtiden.

 

När han precis var fyllda 19 år så valde han att studera vid Queens University i Kingston, Ontario. Hans studietid i Kanada blev kortvarig då han två år senare beslöt sig för att studera i USA istället. I USA så tog han en kandidatexamen i fysik och en kandidatexamen i nationalekonomi. Dessa framgångar i skolbänken gjorde så att han fick tillfälle att påbörja en doktorandutbildning i tillämpad fysik vid Stanford Univerity, men valde bara att lämna efter endast två dagar då han ansåg att hans kall i livet var att följa sina ambitioner att utveckla internet, förnybar energi och yttre rymden. Han valde att ta denna vägen då han insåg att människan kommer att vara beroende av internet i framtiden i med att det fanns oändliga möjligheter.

Karriär och privatliv

I samband med att han valde att avsluta sin doktorandutbildning så startade han företaget Zip2, som han sedan sålde till Compaq fyra år senare för summan 307 miljoner dollar. Det tog inte lång tid innan han förstod vad internet skulle komma att ha för inverkan på människor. Förutom att man kan internetshoppa, spela spel via internet och kommunicera med människor världen över så kan man även sköta betalningar direkt via sin dator eller mobila enhet. Detta gjorde att han skapade X.com 1999 som senare blev att komma Paypal.

 

Under denna tiden så hittade Elon Musk kärleken i den kanadensiske författaren Justine Wilson, som han sedan fick totalt sex (Nevada, Griffin, Xavier, Kai, Saxon och Damian) söner med, varav den första dog i en plötslig spädbarnsdöd endast 10 veckor gammal. Denna tragedi gjorde så att paret valde att testa metoden IVF som är provrörsbefruktning och därefter fick tvillingar och sedan trillingar. Denna relationen tog däremot slut 2008 och två år senare gifte han om sig med skådespelaren Talulah Riley och flyttade till Bel Air, Kalifornien.

 

Han har gång på gång sagt att hans privatliv har fått sig en törn i med att han alltid haft ett brinnande intresse för teknologisk utveckling och rymden. Han skapade 2002 sitt tredje bolag, Space Exploration Technologies som kallas SpaceX.

 

Fortsatt intresse för utveckling och rymden

Även om Elon Musk skapat ett antal bolag som fört utvecklingen framåt så ser han ingen ändstation ännu. Han säger att han vill utforska möjligheten att skapa en koloni på Mars och att man ännu inte förfinat infrastrukturen i samhället. Han är även en förespråkare för att minska koldioxidutsläppen människan gör och har därför även skapat Tesla Motors som utvecklar eldrivna bilar.