Bernard Ecclestone, mer känd som Bernie Ecclestone, föddes 1930 i England. Han kom från enkla förhållanden, hans far var fiskare och Bernie slutade tidigt skolan och började istället arbeta som assistent på ett labb. Bernie Ecclestone hade sedan unga år ett brinnande intresse för motorsport och han startade ett företag som sålde reservdelar till motorcyklar efter slutet av andra världskriget. Hans motorintresse var inte begränsat till motorcyklar, han provade Formula 3 1949, och blev genast biten. 1951 köpte han sin första egna tävlingsbil, en Cooper Mk V. Som racingförare var Bernard relativt framgångsrik men han slutade tävla efter ett antal allvarliga olyckor och gav sig istället in i affärsvärlden.

Bernie Ecclestone slängde sig huvudstupa in i fastighetsaffärer, finansbolag och blev också chef för en bilauktions firma. 1957 återvände han till racingvärlden som manager för förare och han ställde själv upp i två tävlingar men lyckades inte kvala in. En av förarna han var manager för, Lewis-Evans, blev illa bränd och avled i samband med en olycka under Marockos GP 1958. Bernie Ecclestone tog mycket illa vid sig och lämnade åter motorsporten för en tid. 1970 återkom Bernie Ecclestone till F1, denna gång som manager för Jochen Rindt. Han blev också delägare i Jochen Rindts F2 stall. Jochen Rindt avled i en olycka men blev postumt världsmästare i F1 1970.

Brabham

1971 gick Bernie Ecclestone in som delägare i Brabham-stallet och 1972 köpte han ut sin partner och blev ensam ägare av Brabham. Brabham-stallet var ett medelmåttigt F1-stall, men de framgångsrika som chassibyggare åt andra stall. Bernie Ecclestone lade ner den verksamheten och fokuserade helt på F1-stallet. Han tog in en ung talang, Gordon Murray, som chefsdesigner. Murray lyckades ta fram ett lyckat chassi och Brabham lyckade med hjälp av Ford motorer vinna ett antal lopp under 1974 och 1975. Bernie Ecclestone vände sig 1976 till Alfa Romeo för motorer, vilket var ett lyckat drag ekonomiskt för stallet men framgångarna med dessa motorer uteblev mot alla förväntningar.

Turbo eran

1979 slutade Brabham använda Alfa Romeo motorer, man hade en toppförare i Nelson Piquet och 1981 började man som ett av de första F1 teamen att använda turbomatade motorer och Nelson Piquet vann F1 vm 1981 och 1983. De större teamen började också använda turbomatade motorer och Brabham förlorade sitt försprång. Bernie Ecclestone sålde Brabham 1988. När Bernie Ecclestone köpte Brabham 1972 betalade han 120 000 dolars, när han sålde stallet 1988 fick han 5 000 000 dollars. Samtidigt som Bernie Ecclestone drev Brabham-stallet var han aktiv inom FOCA (Formula One Constructors Association) som han själv grundat tillsammans med andra stallägare. 1978 blev Bernie Ecclestone ordförande för organisationen och han började genast utmana den andra organisationen FISA.

FOCA-FISA kriget

Det fanns inledningsvis en organisation inom F1 som skulle tillvarata stallens intressen, FISA (Fédération Intrnationale du Sport Automobile). FOCA under ledning av Bernie Ecclestone tyckte att denna organisation framför allt gynnade de stora kontinentala stallen Ferrari, Alfa Romeo och Renault på bekostnad av de minder brittiska stallen. Striden mellan de två organisationerna ledde till bojkotter och F1 var nära att splittras i två serier. FOCA, under Bernie Ecclestone, avgick dock med segern efter att ha lyckats få ensamrätt på att förhandla Tv-avtal för F1. Bernie Ecclestone lyckades förhandla mycket framgångsrika avtal som framförallt gynnade stallen inom FOCA och honom själv då han i princip nu kontrollerade F1:s största inkomstkälla.

Bernie – en stöttande fadersfigur

Bernie har tre döttrar från två av sina tre äktenskap, och främst två av dessa döttrar är flitigt förekommande i den brittiska skvallerpressen. Den ena av hans döttrar har nyligen genomgått en uppslitande skilsmässa från en känd affärsman och då har Bernie funnits där som stöttande pappa. Alla döttrarna är dessutom arvingar till hans enorma förmögenhet och även det visar på att det finns en bra relation kring far och döttrar, de har ofta setts på röda mattan tillsammans leende från öra till öra. Bernie tycker dock att döttrarna spenderar på tok för mycket pengar på skor och kläder även om han anser att de förtjänar det bästa.