När man funderar på vilken man i USA som kan vara landets coolaste pappa så dyker det upp många möjliga alternativ i huvudet. Kanske kan det vara han den där kända skådespelaren, eller han den där snygga rockmusikern. Men nej, det måste såklart vara Barack Obama, landets tidigare president som under sin tid i Vita Huset inte bara rockade landet utan även tog hand om sin familj. Barack Obama, som framför allt är känd för att ha styrt ett av världens viktigaste länder, kombinerade denna roll med kanske världens absolut viktigaste arbete – nämligen att fostra sina två döttrar. Med en van hand kombinerade han dessa två coola roller.

Barack Obama har två döttrar, Maila och Sasha. Hans två döttrar var endast 11 och 8 år gamla när de flyttade in i Vita Huset med sin far och mor när han valdes som president. Barack Obama själv var endast 48 år gammal när han blev vald till president. Maila och Sasha fick snabbt vänja sig vid det uppmärksammade livet i Vita Huset där de fick bo i hela åtta år innan deras fars period som president var över. Man kan tänka sig att det blev mycket arbete för Barack Obama när han skulle se till både att landet styrdes och att hans barn kom iväg till skolan.

Barack Obama – en välutbildad man

Barack Obama påbörjade tidigt sin väg till Vita Huset. Född på Hawaii med afroamerikanska rötter så valde han på sin väg genom livet att studera juridik och tog examen vid Harvard Law School. Innan dess hade han dock redan tagit en kandidatexamen i statsvetenskap från Columbia University. Barack Obama är alltså en mycket välutbildad man som lagt stor vikt vid att arbeta mot sina utbildningsmål. Efter att Barack Obama studerat klart så arbetade han bland annat som universitetslärare i statsrätt vid University of Chicago Law Shool. Han jobbade även som advokat för medborgarrätt. Barack Obama satt tre mandatperioder i senaten i delstaten Illinois under denna period.

Obama inför sjukvårdsreform

År 2004 blev Barack Obama invald i USA:s senat och blev federal senator för Illinois, en position han hade i tre år. Därefter blev han en av demokraternas presidentkandidater och vann som bekant valet om den ärofyllda presidentposten. Under sina åtta år som president så utförde Barack Obama många viktiga förändringar för landets invånare. Bland annat så införde han en universell sjukförsäkring, Patient Protection and Affordable Care Act, som även går under namnet det inofficiella Obamacare. Denna sjukvårdsreforms syfte var att alla amerikanska medborgare ska få förmåner vid köp av sjukvårdsförsäkringar och nödgas skaffa sig en sjukförsäkring. Obamacare har dock mötts av en hel del kritik.

Barack Obama bollar fredspris och familj

Barack Obama utförde en hel del andra viktiga åtgärder för landet som dess president. Han jobbade hårt för att förstärka internationell diplomati samt samarbete och för det fick han motta Nobels fredspris, detta skedde i oktober år 2009. Barack Obama var en vänlig och omtänksam man och familjefar som trots sitt hårda arbete inte missade en chans att ta hand om sin familj. Barack Obama träffade sin fru, Michelle, 1989 när de arbetade på samma advokatbyrå i Chicago och de gifte sig tre år senare. År 1998 fick de sin första dotter tillsammans och deras andra dotter föddes år 2001. Barack Obama har en multikulturell familj som spenderar mycket tid tillsammans.

Närvarande pappa trots förmögenhet

Trots en förmögenhet på cirka 40 miljoner dollar så lever Barack Obama ett stillsamt liv tillsammans med sina döttrar som han uppfostrar enligt en kristen tro. Att kombinera ett av världens viktigaste arbeten med att vara en närvarande pappa kan vara mycket påfrestande. Men Barack Obama har klarat det hela med stor bravur och hans döttrar har alltid haft en närvarande pappa. Hans döttrar tyckte säkerligen att han var den coolaste pappan i stan när han lovade sina barn en hund om han vann presidentvalet. Och en hund blev det så klart, så snart de hade flyttat in i det Vita Huset och påbörjat världens häftigaste resa.