Carlos Slim Helú är en mexikansk affärsman och är idag en av världens rikaste människor. Han föddes år 1940 i Mexico City och har byggt sin förmögenhet i Mexiko. År 2013 rankade Forbes honom som världens rikaste person med en förmögenhet på svindlande 73 miljarder dollar. På senare tid har han dock åkt ned till plats nummer sju med en förmögenhet på 61 miljarder dollar, vilket knappast är fy skam det heller. Tillsammans med andra familjemedlemmar kontrollerar han America Movil, som är Sydamerikas största telekombolag. En betydande händelse i Carlos Slims karriär var beslutet att köpa en andel i Telmex, Mexikos enda telefonbolag, år 1990. Telmex är nu en del av America Movil.

Carlos Slims karriär började långt innan han köpte andelar i Telmex. Idag äger han företag inom ett stort antal branscher, bland annat fastigheter, telekom, konsumtionsvaror, bokförlag, restauranger och gruvdrift. Han äger dessutom 17 procent av tidningen “The New York Times”. Samtliga företag och bolagsandelar ingår i moderföretaget Grupo Carso SAB, som är Slims globala konglomerat. I hans tidiga karriär arbetade han som aktieanalytiker och lyckades spara ihop kapital för framtida investeringar samt för att starta bolaget som senare skulle bli Grupo Carso. År 1982, i samband med den ekonomiska krisen i Mexiko, blev han miljardär när han lyckades köpa andelar av tidigare statliga bolag till ett mycket förmånligt pris.

Lång karriär som affärsman

Carlos Slim har en lång och gedigen karriär som affärsman inom främst telekom, men även ett stort antal andra branscher så som fastigheter, restauranger och gruvdrift. Han är Mexikos rikaste man och äger en andel i de flesta stora företag i landet. Bland annat äger han en del eller hela i Elementia som är Mexikos största cementföretag, Sanborns som är en restaurangkedja som finns i hela Mexiko, Cigatam som är ett av de största cigarettbolagen samt detaljhandelsbolag som Saks och Sears. Carlos Slim började sin karriär som aktieanalytiker, men började tidigt att investera i olika bolag. 1966 grundade han vad som idag är Grupo Carso SAB, Slims globala konglomerat, som är moderföretaget.

Förmögenhet och kritik

Carlos Slim är idag 78 år och fortfarande aktiv inom Grupo Carso SAB. År 2013 rankade Forbes honom som världens rikaste person med en förmögenhet på 73 miljarder dollar. Idag innehar han plats nummer 7 med en förmögenhet på 61 miljarder dollar. Han är Mexikos och Sydamerikas rikaste man. Det finns många kritiker till Carlos Slims förmögenhet. Dels för att han har byggt sin förmögenhet i ett land där 17 % lever i fattigdom. Vissa kallar honom monopolist eftersom Telmex, Carlos Slims kassako, kontrollerar 90 % av den mexikanska telefonmarknaden. Dessutom är Telmexs avgifter bland de högsta i världen enligt OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling). Carlos Slims förmögenhet utgör 7 % av Mexikos ekonomiska produktion.

Välgörenhet

Carlos Slim kan även titulera sig som filantrop då han givit stora bidrag till välgörande ändamål. Han har bland annat grundat Carlos Slim Foundation till vilken han donerat cirka 5 % av sin förmögenhet (4 miljarder dollar) år 2011. Han har dessutom grundat tre stiftelser för välgörande ändamål i Mexico City. En för konst, utbildning och sjukvård, en för sport och den tredje för restaurering av staden. Carlos Slim är en stor konstälskare och har även sponsrat många konstprojekt, bland annat Museo Soumaya (som fått sitt namn efter Slims fru) där besökare gratis får ta del av hans stora konstkollektion. Han uppmanar även andra företagsledare att ge mer och hjälpa till att lösa problem.

Pappa Carlos

1967 gifte sig Carlos Slim med Soumaya Domit och de var gifta fram till hennes död 1999. De har sex barn tillsammans Carlos, Marco Antonio, Patrick, Soumaya, Vanessa och Johanna. Carlos uttrycker ofta sin kärlek till sin fru och har sagt att han inte vill gifta om sig. Hans barn, framför allt de tre äldsta sönerna, är involverade i företaget. Carlos är tydlig med att påpeka att allt han byggt upp tillhör barnen och har inte känt behov av en ny partner sedan sin frus bortgång utan lägger all sin fokus på sina barn. som bland annat tillhör de rikaste personerna i USA. Pappa Carlos och barnen tillhör världens rikaste kärnfamiljer med en stark gemenskap till varandra.