Amancio Ortega är en spansk affärsman och en av världens rikaste personer. År 2018 rankar Forbes honom som världens sjätte rikaste person med en förmögenhet på 66,5 miljarder dollar. År 2015 var han på toppen av listan med en förmögenhet på 79,8 miljarder dollar som gjorde honom till världens rikaste person. Ortega är grundare och majoritetsägare av den spansk textilkoncernen Inditex, som består av klädkedjorna Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear med flera. Ortega föddes 1936 i Léon i Spanien och startade 1963 en syateljé i A Coruña i Spanien. 1975 öppnade han den första butiken som lade grunden för hans klädimperium. Ortega bor fortfarande i A Coruña där även Inditex har sitt huvudkontor.

Amancio Ortega är mycket mån om sitt privatliv och det finns knappt några bilder eller intervjuer med honom. Första bilden på honom publicerades år 1999. Idag är han 82 år och är inte längre aktiv styrelseledamot i Inditex. Han pensionerades år 2011, men hans yngsta dotter är aktiv inom koncernen och anses vara den potentiella arvtagaren. Hans två äldre barn arbetar inte inom Inditex. Ortega är känd för sin enkla livsstil och klädstil. Han har även prisats för generösa donationer via hans två stiftelser, The Paideia Foundation och The Amancio Ortega Foundation. Syftet med respektive stiftelse är att hjälpa funktionshindrade samt att främja vetenskap, forskning, utbildning, socialt entreprenörskap, kultur och välfärd.

Karriär

Amancio Ortega har under hela sin karriär byggt upp Inditex, modeimperiet han själv grundade. Han är en av pionjärerna inom så kallad “fast fashion”, det vill säga mode som karaktäriseras av låga priser, hög omsättningshastighet och en ständig uppdatering av produkter. Den första butiken öppnades 1975 och den andra öppnades redan 1977. 1978 öppnades första butiken i Spanien huvudstad Madrid. 1985 bildades holdingbolaget Inditex (Industria de Diseno Textil S.A.). 1988 gjordes den första internationella lanseringen då Zara öppnande en butik i Porto i Portugal. 2001 introducerades Inditex på Madrid-börsen. Inditex består av åtta varumärken, varav Zara är det största, och har 7,500 fysiska butiker runt om i världen.

Förmögenhet

Amancio Ortega är idag 82 år och är inte längre aktiv styrelseledamot i Inditex. Han gick i pension år 2011, men hans yngsta dotter är aktiv inom koncernen. Ortega är en av världens rikaste personer. Forbes rankar honom som världens sjätte rikaste person med en förmögenhet på 66,5 miljarder dollar. År 2015 var han på toppen av listan med en förmögenhet på 79,8 miljarder dollar. Han är världens rikaste inom mode och detaljhandeln och Europas näst rikaste efter Bernard Arnault, VD och delägare av LVMH (Louis Vuitton, Moët, Hennessy). Trots att Ortega är en av världens rikaste personer så är han känd för sin enkla livsstil och klädstil.

Pappa till tre

Denna enkla företagsman, som även råkar vara tredje rikast i världen, har tre barn, två döttrar och en son som är född med en CP-skada. Amancio har alltid varit väldigt involverad i sina barn, och han och hans fru har även startat en organisation för att stödja andra barn med CP-skador. Hans två döttrar är båda framgångsrika inom olika områden men de båda är även involverade på något sätt i sin pappas företag. Främst den yngre dottern som just nu har en chefsposition inom sin pappas imperium och som förväntas bli en lika stor mogul som sin far. Amancio har alltid velat involvera sina barn i sin verksamhet.

Sammanfattning

Grundaren till Inditex är mycket mån om sitt privatliv och det var först år 1999 som en bild på honom publicerades. Under hela sin livstid har han endast gjort tre intervjuer och det var i samband med börsintroduceringen 2001. Ortega föddes 1936 i Léon i Spanien och flyttade till A Coruña på den spanska nordvästkusten för att startade sin syateljé 1963 tillsammans med sin blivande fru Rosalía Mera. De gifte sig 1966, men skilde sig 1986. Ortega gifte om sig med Flora Pérez Marcote 2001. Ortega har tre barn av vilka den yngsta dottern Marta Ortega är den enda som är aktiv inom koncernen. Amancio Ortega bor fortfarande i A Coruña där även Inditex har sitt huvudkontor.